4 tips för att undvika dålig andedräkt.

Undvik dålig andedräkt Det finns nästan inget värre än när folk vänder sig bort för att man har dålig andedräkt. Ibland är det svårt att åtgärda problemet, eftersom det kan vara något fysiskt fel som gör att munnen luktar. Men det finns mycket man kan göra själv för att förhindra dålig andedräkt. En hel del kan man göra hemma, medan en bra tandläkare kan hjälpa till med resten.

Om man inte är säker på hur ens andedräkt är kan man göra ett test. Vanligtvis märker man inte något om man bara försöker lukta på sin egen andedräkt, till exempel genom att andas i handen. Et bättre sätt är att dra en tandtråd mellan tänderna, framför allt de bakre tänderna, och sedan lukta på den. Ett alternativ är att slicka på insidan av handleden och sedan lukta på det när det har torkat.

Dålig andedräkt kan bero på vad man äter. Små barn luktar faktiskt ofta illa eftersom de äter mycket mejeriprodukter, som är sura. Starka kryddor och vitlök ger en speciell lukt, men det är inte alla som tycker det luktar illa. Likaså får rökare ibland höra att de har dålig andedräkt, men även detta är ofta en fråga om tycke och smak. De som har gastrit, sura uppstötningar, brukar också lida av dålig andedräkt. Genom att reglera vad man äter kan man alltså förbättra sin andedräkt.

Det finns inget universellt botemedel mot dålig andedräkt, men god munhygien kan verkligen hjälpa. När bakterier får möjlighet att växa till sig i munnen, blir resultatet en dålig andedräkt. Det grundläggande är därför att borsta tänderna minst två gånger om dagen. I tillägg bör man använda tandtråd och mellanrumsborstar för att komma åt överallt. Många finner att det hjälper att skölja ur munnen med någon form av munvatten. Detta hjälper till att komma åt att rengöra mellan tänder och på andra ställen som man kanske inte ser så lätt. Genom att äta och dricka vatten regelbundet ser man till att det finns saliv i munnen, som är kroppens eget vapen mot dålig andedräkt.

Man bör även gå regelbundet till en tandläkare. Bakterier har en tendens att samlas i tandköttsfickor och runt dåliga lagningar. Genom att hålla munnen fräsch och välskött bidrar man till god andedräkt. Man ska se till att åtgärda hål och karies så fort som möjligt. Med dagens material för fyllningar får man en snygg mun samtidigt som den luktar gott. På tandkliniken kan man också rengöra tänderna riktigt på djupet. De tar bort plack och tandsten, vilket minskar möjligheten för bakterier att föröka sig.

Tungan är en vanlig grogrund för bakterier. De samlas på ytan som har djupa fåror, speciellt mot den bakre delen av munnen. Man kan borsta tungan med en tandborste, också eltandborste, men det är oftast mer effektivt att använda en tungskrapa. Detta är något man kan få hjälp med av sin tandläkare. En tungskrapa rengör mer på djupet, vilket förhindrar att bakterier samlas och får arbeta ostört.

För god andedräkt bör man tänka på följande:

Sunda matvanor och regelbundna måltider
Tandborstning minst två gånger om dagen
Regelbundna tandläkarbesök
Tungskrapning

Tandläkaren kan också ge råd om hur man ska hålla rent i munnen. Kommer man inte åt överallt kanske man inte har rätt storlek på tandtråden. Man kan lära sig hur man ska rengöra på bästa sätt hemma. Detta, i kombination med regelbunden uppföljning på tandkliniken, kommer att bidra till att man får en bra andedräkt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *