Behandlingar

Undersökningar

Alla tandläkare erbjuder undersökningar vare sig det handlar om att du har ont i en tand eller om gäller ditt årliga besöket. En standard undersökning börjar med att vi kontrollerar ditt tandkött och dina tänder. Även en röntgen plåtning sker i samaband med detta. Skulle du ha ont i en tand eller tandköttet kan det bli flera bilder och mer avancerade röntgenmetoder som tillämpas. Det är mycket vanligt att tandstensbeläggningar samlas, vilket tandläkaren även tar bort under undersökningen.

Normalt tar det endast 15-20 min och skulle något större upptäckas (hål, sprickor mm) ordnar vi en ny tid till dig. Tandläkaren brukar även ge råd om din munhälsa och om det finns något du bör göra förbättra under dina rutiner.Kom ihåg att berätta om du tar någon slags medicin före undersökningen.

Tandimplantat

Implantat-tand-exempelIbland måste man dra ut tänder, det går inte alltid att undvika. De kan vara för trasiga för att repareras eller det blir helt enkelt inte bra med en fyllning. Om det fattas en tand är det lätt att käkbenet blir mindre, det krymper.

Detta kan påverka hela ens utseende. Munnen blir lätt lite sned och man ser genast mycket äldre ut. Lösningen är ett tandimplantat, som vi enkelt utför här i Göteborg.

Proteser

Som vi beskrev ovan och bilden visar är ett tandimplantat en konstgjord tand och rot som sätts fast i tandköttet. Implantat är det bästa alternativet för personer med frisk och god munhälsa och som behöver ersätta en skadad eller fölorad tand.

Har man däremot förlotat många av sina tänder kan det bli svårt att uppå ett perfekt resultat medhjälp av implantat. Protser används av tandläkare när man behöver ersätta alla tänder i t.ex. käken eller några styckna s.k. delprotes. Alla proteser är enkelt avtagbara och rekommenderas att tas ut innan man går och lägger sig.

Fyllningar

Glad-patientFyllningar är en nödvändig behandling för karies (hål) i tanden. Tänder försvagas på grund av karies vilket kan åstadkomma smärta och problem. Karies uppkommer när syra från orala bakterier i munnens mjukna och infektera tanden. Karies kan tyvärr inte botas för det mesta, och det smittade och infekterade tandsubstans måste tas bort och ersättas med en fyllning.

Nedanför är det två mest vanliga alternativen och som brukar rekommenderas.

Fyllningar kompositer
Vit fyllning av komposit är det material som används för både främre och bakre restaureringar. På grund av den betydligt förbättrade styrkan och den stora estetiska utseende är detta material mest använt. Det föredras/rekommenderas även av de flesta patienter och tandläkare.

Silver fyllningar
Silver fyllningar är gjorda med en blandning av olika material. S.k. amalgam eftersom det är en blandning av koppar, silver och andra metaller som blandas ihop med kvicksilver för att bli hård. Det har varit det mest vanliga sättet att återställa tänder sedan början av tandvård i Sverige. Dock har det långsamt ersatts av alternativet ovan.

Skalfasader

Många personer frågar ofta om skalfasader p.g.a. missfärgade tänder, gamla restureringar eller problem med ojämna tänder. Den ”senaste” tekniken för att åtgärda dessa problem är anpassad tandfasader. Vid minimal tand minskning är detta fortfarande att fördra framför t.ex. kronor. Behandligen börjar med att en mall skapas och sedan väljer man en rätt matt färg. Tandläkaren eller tandteknikern skapar sen en skalfasad som är placerad  på tänderna med ett permanent ”tandcement”. Resultat är ett snyggt leende och tänder!

Tandblekning

Blekning-av-tänderDet är händer att tänder blir fläckiga eller missfärgade. Några vanliga anledningar är ålder, kaffe och läskedrycker. Om du enkelt vill få snyggare tänder kan tandblekning vara ett gott alternativ. Det finsns ingen anledning att skämmas för sina tänder när det är så lätt att göra någonting åt det.

Bästa resultat får man om man går till en tandläkare för professionell tandblekning. Med ett urval av olika tandblekningsmetoder kan man alltid hitta en som passar. Det tar inte så lång tid, och är väl värt ansträngningen. Tandläkaren gör en grundlig förundersökning, innan han/hon sätter igång. Tänder och tandkött bör vara i gott skick innan tandblekningen. Om det behövs lagas eventuella hål. Allt förbereds på bästa sätt. Det är därför tandläkaren kan garantera en skön behandling och ett gott resultat.

Tandborttagning

När en tand har blivit svårt infekterad eller sjuk kan tandborttaning vara nödvändigt. Det vanligast är dock borttagning av visdomstanden. Detta sker igenom ett kirurgiskt ingrepp för att ta ut en eller flera visdomaständer. Symtobem för visdomtand är smärta, infektion eller andra tandproblem, detta beror på att visdomstand inte har mycket utrymme att växa på. Både tandläkare och kiruger kan utföra detta ingrepp.

Bettskenor

En bettskena konstruerars genom att ta ett avtryck av dina tänder som sedan skickas iväg till en tandtekniker som bygger din unik bettskena. Bettskenor används när man sover för att undvika skador på tänderna. Dessa skador uppkommer ofta genom gnisslingar och att man pressar ihop tänder hårt i sömnen, vilket bettskenor förhindrar. Man kan även få bettskenor efter att ha haft tandställning.